Як поставити апостроф на клавіатурі: інструкція

Апострофом називають графічний знак, який служить для відокремлення голосних літер від приголосних в українській мові. Він не є літерою та не входить в алфавіт. При написанні текстів за допомогою комп'ютера або ноутбука не всі користувачі знають, де апостроф на клавіатурі. Виникає питання, як його набрати, не перемикаючи мову з української на англійську. Для цього існує декілька зовсім простих способів.

Написання слів з апострофом без переходу на англійську

При написанні текстів українською мовою не завжди зручно перемикати мовні налаштування. Щоб робота була спокійною та зручною, треба запам'ятати невелику інструкцію, яка включає літерні та цифрові комбінації для швидкого набору апострофа. Спочатку активується клавіша «Num Lock», далі:

  • Потрібно послідовно набирати сполучення клавіш. Для чого, лівою рукою притиснути клавішу Alt, а правою набрати цифри 39 на цифровій клавіатурі.

Як поставити апостроф на клавіатурі

  • Другий варіант, як поставити апостроф на клавіатурі, включає послідовне натискання клавіші Alt та додавання цифрового сполучення 0146. Лівою рукою треба затиснути на клавішу Alt, а правою на додатковій правій частині клавіатури набрати 0146. Знову ж треба набір робити без пробілу. Інакше на моніторі отримуєте дужку, що відкривається.

Як поставити апостроф на клавіатурі

  • Третій варіант набору апострофа включає комбінацію Alt + 8217. Не можна забувати про пробіл. Якщо апостроф не з'являється, потрібно перевірити, чи активована клавіш «Num Lock».

Як поставити апостроф на клавіатурі

⚠️ Важливо!

Якщо цифри набирати після пробілу, на моніторі з'явиться дужка, що відкривається. Тому після натискання клавіші Alt одразу набирають цифри, не роблячи пробілів.

Написання слів з апострофом у ворді

При наборі текстових робіт дуже незручно перемикати мову або користуватися натисканням клавіш обома руками. Користувачі знають швидкий варіант, як поставити апостроф на українській клавіатурі, працюючи з програмою Microsoft Word. Для цього потрібно натиснути Ctrl і одразу клавішу, яка передує клавіші з цифрою «1» та позначена російською літерою «Ё». Якщо такої нема, то цю кнопку можна упізнати за значком ~ або ₴.

Як поставити апостроф на клавіатурі

Якщо апостроф на клавіатурі таким чином не ставиться, то замість наборів літерних та цифрових сполучень можна використати функцію «Символ». Для цього потрібно перейти у вкладку «Вставлення», далі натиснути «Символ», знизу таблиці – «Інші символи». У вікні з доступними символами відкрити розділ «Знаки пунктуації» та, вибравши апостроф, натиснути «Вставити». Надалі апостроф буде виставлятися після натискання кнопки «Символ».