Що треба здавати на психолога?

Сьогодні одним із популярних і затребуваних освітніх напрямків на території України є психологія. Багато стресів, невизначеність, пошук себе у сучасних реаліях воєнного стану приводить людину до відчуття безвиході, а самостійний пошук відповідей не приносить результату. Для вирішення таких станів та проблем необхідний спеціаліст, який надасть психологічну підтримку людині та допоможе знайти душевну рівновагу. Саме психолог є тим дипломованим спеціалістом, який надає психологічну допомогу. Він допомагає людині пережити стресові та тяжкі стани, уникнути зриву, агресії, вигорання та допомагає завчасно з цим впоратись.

Що треба здавати на психолога

Особливості отримання професії

Українським випускникам можна вступити на психологічну спеціальність у коледж, закінчивши 9 клас, або після 11 класу, ставши студентом закладу вищої освіти. Для цього слід знати, що треба здавати на психолога. У ВНЗ студенти навчаються за освітньою програмою «Психологія». Існують такі напрямки цієї великої сфери:

  • клінічна психологія;
  • консультативна;
  • юридична;
  • соціальна;
  • кризова психологія.

Освітня програма впливає на дисципліни, які будуть викладатися, а також на час, що відводиться на їх вивчення.

Які предмети необхідно здавати для отримання диплома психолога

Психологія вивчає поведінку та психічні процеси людини, охоплює широкий спектр тем, від нейронауки до соціальної психології. Предмет вимагає хорошого розуміння статистики та методології дослідження, адже багато психологічних досліджень засновані на кількісному аналізі даних. На цьому засновано перелік предметів, необхідних для складання на ЗНО чи НМТ.

Якщо ви не знаєте, що треба здавати на психолога, тоді в цій статті ви точно зможете дізнатись цю важливу для вас інформацію. Аби здобути таку освіту після завершення 9 класу, необхідно пройти співбесіду та написати мотиваційного листа.

Які предмети потрібно здавати, щоб поступити на психолога, – таке питання задає собі кожний випускник 11 класу, який вирішив пов’язати свою професію з допомогою людям. Аби вступити до вишу у 2024 році, необхідно пройти НМТ або мати результати попередніх ЗНО чи НМТ. Цей іспит включає в себе українську мову, математику, історію України та четвертий предмет за вибором. Для вступу на психологію краще вибрати біологію, тому що саме цей предмет має найвищий коефіцієнт.

Де можна працювати після отримання освіти

На ринку праці існує велика кількість варіантів, де майбутній психолог може застосувати свої професійні навички:

  • освітні заклади;
  • соціальні служби;
  • приватна практика;
  • юридичні установи;
  • тренінгові центри;
  • рекламні компанії.

В цілому наявність диплома психолога відкриває безліч дверей для власної професійної реалізації.

Якою є заробітна плата психолога в Україні

Заробітна плата спеціаліста має дуже велику градацію і залежить від достатньої кількості факторів. До головних з них можна віднести наступні:

  • Кваліфікація та практичний досвід спеціаліста.
  • Місце роботи – державна установа, комерційна організація чи надання приватних консультацій.

Що стосується середніх показників, то вони становлять приблизно 7000-10000 грн. Найвищий рівень заробітної плати психолога зазначається в столиці України місті Києві. До найбільш високооплачуваних фахівців належать бізнес-коучі, корпоративні психотерапевти, HR. Рівень їхньої заробітної плати починається з 20 000 грн.

FAQ

Яка вартість навчання на психолога в Україні?

У різних вишах вартість навчання має різну ціну, мінімум стартує від 20 тисяч гривень на рік.

Скільки потрібно вчитись на психолога?

Після 11 класу освіту здобувають у закладі вищої освіти 3 роки та 10 місяців, отримуючи ступінь бакалавра. Після цього на магістратурі слід учитися ще 1 рік 4 місяці.