Що робити, якщо усередині взуття неприємний запах

Неприємні запахи у взутті можуть виникати не тільки після вранішньої пробіжки в улюблених кросівках або цілодобового носіння пари туфель чи чобітків. Іноді це може бути результатом підвищеної пітливості ніг або залежати від зовсім інших причин. Від чого з'являється сморід та як позбутись неприємного запаху взуття, відомо не всім. Щоб уникнути ускладнень, треба розуміти, у чому справа.

Причини виникнення

Існує декілька факторів, які впливають на утворення неприємних запахів:

  • Підвищена вологість. Наприклад, влітку людина вдягає повністю закриті туфлі. При ходінні утворюється вологе середовище, сприятливе для бактерій, які і є причиною неприємного запаху. Якщо своєчасно не просушувати взуття, згодом виникає стійке бактеріальне забруднення.
  • Неякісний матеріал. Штучна або недостатньо якісна шкіра не здатна забезпечити потрібний повітрообмін та відведення вологи, що призводить до постійної сирості усередині чобіт.
  • Недотримання правил гігієнічного догляду за ногами та взуттям. Не можна навіть влітку ходити без шкарпеток. Вільний дотик шкіри до туфель, кросівок або кедів спричиняє швидке забруднення та зволоження взуття.
⚠️ Важливо:
  • Недотримання правил гігієни призводить до бактеріального забруднення та грибкового ураження не тільки взуття, але й ніг. Є ризик грибкового захворювання стоп та міжпальцевих проміжків.
  • При перших ознаках грибкового ураження потрібно вимити та добре висушити взуття та обов'язково звернутись до дерматолога за призначенням протигрибкових засобів.

Як можна позбутись неприємного запаху?

Для якісного очищення взуття рекомендується скористатися засобами хімічної чистки у спеціалізованих закладах. Такі методи не варто використовувати часто, бо можна пошкодити вироби. Також можливо скористатися одним із домашніх способів, як позбутись запаху у взутті. До швидких методів можна віднести наступні:

  • Охолодження в морозильній камері. Взуття потрібно загорнути у якийсь папір, а потім у поліетиленовий пакет та помістити на ніч у морозильну камеру. При мінусовій температурі бактерії та грибки гинуть. Зранку залишається тільки дочекатися, поки взуття набере кімнатної температури
  • Дезодоранти та антисептики. Після приходу додому взуття обов'язково потрібно провітрити пару годин, а потім обробити дезодорантом. Спеціалізованим спреєм для взуття легко обробляти будь-яку поверхню, особливо всередині. Антисептики (перекис водню або формідрон) наносять на внутрішню поверхню туфель або кросівок за допомогою ватного тампона. Якщо використовувати такі засоби щодня упродовж двох-трьох тижнів, неприємний запах пропаде надовго.
  • Харчова сода, кухарська сіль, крохмаль та інші адсорбенти, які поглинають неприємні запахи. У ношене взуття треба покласти мішечок з одним із перерахованих засобів на ніч. Так само можна використовувати ще чайні пакетики або активоване вугілля. Всі ці засоби поглинають неприємний запах за ніч, а вранці туфлі можна знову вдягати.
  • Позбутись неприємного запаху взуття можливо за допомогою дезінфікуючих засобів – харчовий яблучний оцет та етиловий спирт. Спочатку провітривши пару туфель упродовж двох годин, треба обробити черевики ватним тампоном із внутрішньої сторони. Потримати до повного висихання у провітрюваному місці.

Найпростіший спосіб – покласти у черевики зібгану гармошкою газету і залишити на ніч. Всі ці методи достатньо прості та дієві, якщо регулярно їх використовувати.

Як попередити неприємний запах взуття?

Щоб ситуація із взуттям не стала дуже напруженою, потрібно виконувати деякі вимоги гігієни. Профілактика завжди є більш дієвим засобом, ніж боротьба з неприємним запахом. Попередити появу смороду можна:

  • Використовувати взуття, в якому нога дихає, та не вдягати надто тісні черевики.
  • Не носити взуття без шкарпеток, якомога частіше мити ноги від бруду та поту.
  • Після приходу додому не ставити взуття у шафу, а залишати його на провітрювання.
  • Перед тим, як взуватися, пересвідчуватись, що черевики повністю сухі.
  • Для підтримання сухості ніг використовувати дезодоранти та підсушуючі присипки для ніг.
  • Не зберігати взуття в теплому та сонячному місці.
  • Закладати на зберігання взуття, яке не відповідає сезону, в чистому, сухому та обробленому від бактерій та грибків вигляді.

Використовуючи такі нескладні поради та методи, як позбутись неприємного запаху взуття, можливо забути про сморід.