Що таке ПТСР та які симптоми?

Під час війни багато українців особисто чи опосередковано зіткнулися з тим, про що раніше навіть не думали - посттравматичний стресовий розлад (далі ПТСР).

Жахи війни, полону, окупації, ворожих обстрілів можуть повернутися до тих, хто їх пережив.

Згідно з дослідженням, проведеним у 2022 році, 57% громадян України мають ризик розвитку ПТСР. Trendovich спробував розібратися що таке ПТСР та які симптоми можуть свідчити про це.

Що таке ПТСР?

ПТСР (посттравматичний стресовий розлад) - це тривожний розлад, який може розвинутися після травматичної події. Травмою може бути:

  • війна,
  • терористичний акт,
  • стихійне лихо,
  • серйозна аварія,
  • фізичне або сексуальне насильство,
  • жорстоке поводження, включаючи дитяче, або домашнє насильство, або травмуючі події на роботі.

Після пережитої травми, мозок і нервова система людини зазнають змін, що робить їх більш чутливими до тригерів. Це може призвести до того, що спогади про травматичні події раптово й без попередження повертаються, наче спалах або кошмар, що здається реальним. В цей час людина знову переживає ті самі емоції й фізичні реакції, що й під час травматичної події, навіть якщо вона вже давно сталася. Мозок несвідомо продовжує реагувати так, наче людина все ще перебуває в небезпеці. Це може призвести до постійного відчуття тривоги, наче людина завжди готова до нападу, боротьби або втечі.

Багато людей з ПТСР відчувають м'язову напругу, труднощі з концентрацією уваги, біль, проблеми з диханням, а також постійний страх або дратівливість. У них може розвинутися гіперчутливість до певних звуків або запахів, адже це цілком нормальна реакція на пережиті жахливі події.

Через страх повторного переживання травми, люди з ПТСР часто уникають ситуацій, які можуть їм нагадати про травматичний досвід. Це може призвести до самоізоляції, відчуття відокремленості від близьких та друзів, адже їм стає важко ділитися своїми переживаннями. Це, в свою чергу, може призвести до депресії та загального погіршення якості життя.

Важливо пам'ятати, що таке ПТСР, адже це не просто емоційний стан, а й серйозний розлад, який потребує професійного лікування. Звернення за допомогою до лікаря може допомогти людям з ПТСР навчитися справлятися з симптомами й поступово повернутися до нормального життя.

У кого найчастіше проявляється ПТСР?

ПТСР може розвинутися у будь-кого, хто пережив травматичну подію. Однак, деякі групи людей мають підвищений ризик його розвитку:

  • Військові та ветерани: Вони часто стикаються з насильством, смертю та іншими травмами під час бойових дій, що значно підвищує ризик розвитку ПТСР.
  • Жертви насильства: Люди, які пережили фізичне або сексуальне насильство, частіше страждають на ПТСР, ніж ті, хто не переживав.
  • Жертви стихійних лих та катастроф: Люди, які пережили землетруси, повені, урагани та інші стихійні лиха, також мають підвищений ризик розвитку ПТСР.
  • Служби порятунку: Пожежники, поліцейські, медичні працівники та спеціалісти інших професій які часто стикаються з травмами під час роботи, що може призвести до ПТСР.
  • Діти: Діти, які пережили травми, більш вразливі до розвитку ПТСР, ніж дорослі. Це пов'язано з тим, що їх мозок і нервова система все ще розвиваються, і їм може бути важче впоратися з травматичним досвідом.

Важливо зазначити, що не у всіх людей, які пережили травматичні події, обов'язково буде ПТСР.

⚠️ Важливо:

Якщо ви пережили травматичну подію і відчуваєте симптоми, схожі на ПТСР, обов'язково зверніться за допомогою до кваліфікованого фахівця.

Поширені питання

До якого лікаря потрібно звернутися у випадку ПТСР?

ПТСР - це не є формальне захворювання, воно потребує діагностики, повноцінної психотерапевтичної підтримки, якісного медикаментозного лікування і подальшої соціальної адаптації пацієнта. Саме тому пацієнту з симптомами ПТСР потрібно звернутися до психіатра.

Яка тривалість лікування ПТСР?

Тривалість лікування ПТСР може варіюватися залежно від ряду факторів. В середньому, лікування може тривати від декількох місяців до року.