Мукачево - що подивитись? Поради туристам

Мукачево - це невеличке містечко на Закарпатті з багатою історією, цікавими місцями, особливою їжею та напоями. Все, що є у даній статті можна подивитись за один день. Мукачево - що подивитись? Давайте разом подивимося, що воно приховує. Чим може зацікавити, звичайного туриста і які сюрпризи нам приготувало.

Потяги на Закарпаття їздять багато, тому з квитками проблем не буде. За однією з них, назва міста походить від праслов'янського слова мука, адже тут стояв водяний млин і активно торгували борошном. А за іншою від угорського слово мункач - працьовитий. До речі, багато місцевих жителів міста так і називають Мункач.

Мукачево - що подивитись?

Де зупинитися в Мукачево: ціни

Де ж зупинитися в Мукачево, щоб подорож була максимально комфортною? Це одне з найважливіших питань при плануванні подорожі. Варіантів розміщення в місті багато, на будь-який бюджет.

На сайті “Booking” ціни розпочинаються з 200 грн за ніч у хостелі та вище.

Номер у готелі можна знайти від 600 грн. Апартаменти вам обійдуться у мінімум 850 грн за ніч. Звичайно, ціна залежить від розташування того чи іншого помешкання. 

Номера класу люкс розпочинаються приблизно від 2000 грн за ніч.

Мукачево, що подивитись: топ місць

Розпочнемо з центру Мукачева. Насправді він дуже маленький, і обійти його можна буквально хвилин за 15-20. Тут є дуже багато таких маленьких і дуже прикольних скульптур. 

Покровитель міста Святий Мартін, автори абетки Кирило і Мефодій і навіть пам'ятник місцевому жителю сажотруса. 

Багато туристів рекомендують відвідати ресторан "Bograch". Це місце полюбляють за незвичайну подачу основної страви закладу, але ціни тут достатньо високі. У відгуках радять спробувати бограч. 

Також в центрі міста знаходиться  Мукачівська ратуша. Це не просто адміністративна будівля, а й справжня візитівка міста.

Протягом століть вона неодноразово зазнавала руйнувань та перебудов. Тому сьогоднішня ратуша – це результат реконструкції, проведеної на початку 20 століття. Триповерхова будівля з високою вежею та шпилем органічно вписується в історичний центр Мукачева.

Ще одна із історичних пам’яток це – Кафедральний собор Святого Мартіна. Велична споруда, яка є візитівкою Мукачева. Її відвідування стане незабутнім враженням для будь-якого туриста.

ℹ️ Цікаві факти:
  • Кафедральний собор Святого Мартіна – це найвища будівля в Мукачево.
  • У соборі зберігається чудотворна ікона Божої Матері Мукачівської.
  • Щороку 11 листопада, в день святого Мартіна, у соборі відбувається урочисте богослужіння.

Звичайно, головною точкою всіх туристів в Мукачеві є замок Паланок. До цієї визначної пам’ятки міста з центру можна дійти пішки хвилин за 30-40. Будьте готові, що вам доведеться підкорити гору бо замок стоїть на величезній горі.

Замок побудований на горі вулканічного походження заввишки 68 метрів і посідає площу майже 14 тисяч квадратних метрів. Тому, якщо ви шукаєте, що подивитися в Мукачево, то не відвідати замок Паланок це як, поїхати в Рим і не відвідати Колізей. 

ℹ️ Цікаві факти:
  • Замок Паланок ніколи не був здобутий штурмом.
  • У 1805-1806 роках в замку зберігалась Корона Святого Іштвана – традиційна корона угорських королів.
  • За легендою, під замком існує мережа підземних ходів.

Паланок одна з найбільш неприступних фортець середньовічної Європи. Тут легко уявити середньовічне життя. В центрі стоїть пам'ятник князю Коріатовичів.

Після такого визначного місця, ненароком замислюєшся, що ще цікавого подивитися в Мукачево?... І ми знаємо ще одне, досить привабливе з туристичного погляду місце.

Через все Мукачево протікає річка Латориця. А на лівому березі річки розташований мальовничий парк “Перемоги”. Це територія фестивального містечка, де відбуваються самі великі багатолюдні святкування і фестивалі. У парку можна знайти американські гірки, автодром,  колесо Каліпсо, потяги, каруселі та багато іншого для розваг дітей і дорослих. Парк “Перемоги” у Мукачево – це чудове місце для відпочинку всією сім'єю.

ℹ️ Цікаві факти:
  • У парку Перемоги щороку проводяться різноманітні фестивалі, концерти та інші культурні заходи.
  • На території парку розташований Мукачівський міський зоопарк.
  • У 2018 році парк Перемоги був реконструйований, в результаті чого він став ще більш сучасним та комфортним.

І на останок, що ще варто відвідати у Мукачево - аквапарк “Карпатія”. Це новий сучасний аквапарк відкритий у 2023 році. На його території можна знайти:

  • Басейн з штучною хвилею
  • Водні гірки «Камікадзе», «Твістер», «Тобоган»
  • Дитячий басейн з атракціонами
  • Річка «Амазонка»
  • Спа-зона з басейнами, саунами та лазнями
  • Майданчик для пляжного волейболу тощо.

Підсумок

Мукачево – це місто, яке вражає своїми контрастами. Тут можна побачити величний замок, старовинні храми, затишні кафе, мальовничий парк та гарні сакури. Місто, яке нікого не залишить байдужим. Тут кожен знайде для себе щось цікаве: любителі історії зможуть поринути в атмосферу минулого, а ті, хто шукає активного відпочинку, знайдуть безліч розваг.